Yetişkinlerde burun tıkanıklıklarının başlıca nedenlerinden biri “burun eti büyümesi” ya da tıbbi adıyla "konka şişmeleri"dir. Burun boşluğunun yan duvarlarında bulunan konkalar (burun etleri) burun içinden geçen havayı temizleyen, nemlendiren ve ısıtan organlarımızdır. Burun etlerinin yapısal olarak büyük oluşları ya da bunları şişiren bazı koşul ve hastalıklar burun tıkanıklığına yol açabilirler. Örneğin hava kirliliği, sigara kullanımı, alerji, çeşitli sinüzitler ve bazı burun açıcı spreylerin uzun süre kullanılması konkaların bozulmasına ve büyümesine neden olabilir. Bazı estetik burun ameliyatları sonrasında da burun tıkanıklığı başlayabilir. Bunlarda burun pasajı daralmışsa, burun etleri normal boyutta oldukları halde, göreceli büyüklükleri nedeniyle tıkanıklığa yol açabilirler.
Burun eti büyümesinin tedavisinde başlangıçta bazı ilaç ve spreyler kullanılabilir. Pek çok hasta burun yıkama ile topikal steroid tedavilerinden fayda görür. Düzenli endoskopik takiple tedavinin etkinliği ve süresi belirlenir. Burun etlerinin yeteri kadar küçüldüğünde ve hastanın belirtileri düzeldiğinde tedavi sonlandırılabilir. Ancak bazı hastalar bu tedaviden fayda görmeyebilirler ya da ilaçları bıraktıktan sonra burun tıkanıklığı tekrar başlayabilir. İşte bu hastalarda konkaların şişmesine neden olabilecek, örneğin altta yatan bir sinüzit hastalığı olabilir. Bunlar da araştırıp teşhis edilirse etkene yönelik tedavilerle konka şişmesi yine tedavi edilebilir.
Fakat burun eti şişmeleri şiddetli tıkanıklığına neden oluyorlarsa ve tıbbi tedaviler de bunları küçültmeye yetmiyorsa, bu durumda büyümüş konkalara müdahale etmemiz gerekir.
Konka şişmelerinin tedavisinde ileri deneyim sahibi uzmanlar olarak günümüzde "burun etlerini küçültme yöntemleri" kullanıyoruz; artık burun etlerinin tamamen kesilip alındığı doku kaybettiren yöntemleri kesinlikle kullanmıyoruz. Çünkü bu tip ameliyatlar kanamalı olmalarının yanı sıra, burun içerisine hasta rahatını bozan baskılı tamponların konmasını gerektirebilirler. Daha önemlisi ameliyat sonrasında burun pasajı açılmış olmasına rağmen, doku kaybı nedeniyle havayı hissetmeme durumları görülebilir. Ayrıca burun ve geniz kuruluğu ile geniz akıntısı gibi çok sıkıntılı tablolar meydana gelebilir. Bu duruma “boş burun hastalığı” (ing: empty nose syndrome) denilir.
Yukarıdaki sakıncalara ek olarak, burun işlevlerini de korumak amacıyla burun etlerini kesip almak ya da yakmak yerine artık günümüzde yalnızca küçültme tekniklerini uyguluyoruz. Burun eti ameliyatlarında endoskopik teknikle, genellikle kanamasız - tamponsuz ve günübirlik bir cerrahi ile hastanın rahatını fazla bozmayan lazer ya da radyofrekans gibi teknikleri kullanıyoruz. Benim konkaları küçültmede ileri deneyim sahibi olduğum ve ilk tercihim hemen her zaman lazer kullanımı olmuştur.
hocam merhaba.3 ay önce konka smr,septoplasti ve frontal sinus cerrahisi amaliyatı oldum. Amaliyatımın ilk haftasından itibaren bir şeylerin yolunda gitmedigini biliyordum. Sureli geniz akintim var ve burnumu cekme istegi mevcut. Amaliyatımin uzerinden 1 ay gectikten sonra burnum sanki beynime hükmediyor. Hayatimda her sey yolunda olsa bile ölme istegi var. Hayatima devam edemiyorum odaklanamiyorum. Yemek yiyemiyorum. Alerjik rinitim vardi. burun tikanikligi yapiyordu. Konkalarim büyudugu icin doktorum kücultme yoluna gitti. Ön konkalarimi kuculttu ve kuyruklar duruyor. Iki doktora gittigimde her sey yolunda gözukuyor geniz akintin var. Alerjin var diyip ilac yaziyorlar. Amaliyattan sonra burun icim acildiktan sonra hem daha hassas oldum hemde gune gozumu acar acmaz burnum, tum vucudumu ele geciriyor. Agrim yok. Tam olarak bu neyin nesi anlamis degilim. Perisan oldum.
Şeyma Hanım Merhaba, burun ve sinüslerle ilgili iyileşme süreçleri değişkendir; 6 ay tamamlanıncaya kadar doktorunuzun kontrollerine devam etmelisiniz. Endoskopik muayene bulgularına göre tıkanıklığı rahatlatabilecek tedaviler olabilir. Takip ve tedavi süreci tamamlandığında düzelmezseniz başka görüş alabilirsiniz. Burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı sıkıntı verici olabilir, fakat "ölme isteği" ve hayata devam edememe ve odaklanamama gibi durumlar depresyon veya diğer psikiyatrik hastalıkların belirtisi olabilir. Pandemi döneminde malesef bu durumlara yatkınlık arttı; bunlarla ilgili bir Psikiyatri Uzmanından yardım almanızda fayda var.
Merhaba Atilla bey Sanırım bi uçak seferinde burnumda et büyümesi başladı ve uzun süredir bu sıkıntıyı yaşıyorum. Sağ tarafta ki et öyle bi basınçla şişiyor ki ortada ki kısımı büktü. Bu bükülmeden dolayı sol taraftan nerdeyse yüzde beş nefes alabiliyorum oda yeterli olmadığından ortalama 14 senedir uyanmadan horlamadan ve uykumu alıp uyandığım bir gün göremedim Bazen bu şişmenin etkisini yüz felci gibi hissediyorum. Bu durumun üstesinden gelmek için sizden tavsiye istiyorum İyi günler
Muhammet Bey geçmiş olsun, burun eti büyümesindeki tedavi seçimimizi yapabilmek için bahstettiklerinizden daha fazlasına ihtiyacımız var. Burun etinin görünümü, mukozanın rengi, diğer anatomik oluşumlar, salgılar, hastalıklar vs. gibi; bu bulguları da endoskopik muayene ve takiplerle saptıyoruz. Bunlara göre ve sizin alışkanlıklarınız ile genel sağlığınızı öğrendikten sonra da size zarar vermeden hastalığınıza etki gösterebilecek ilaçları belirliyoruz.
Merhaba atilla bey ben 1 ay önce konka amaliyati oldum. Alerjim oldugu icin burun etlerim cok buyumustu. Radrofrekans kucultulmesini istedim ama doktorum yine tekrarlar diyio iki burun etininde bir kismini alalim dedi. Cerrahi olarak amaliyat oldum. Bird sinuzitim alindi.Uyudugum zaman haric surekli hizlica nefes aliyorum ard arda ve ses cikiiyor boguluyor gibi. Doktor henuz normal amaliyat yeni yaralarin tam iyilesmedi diyor. Kabuklanma var.Kabuklar alindi ayni seyi yine yapiyorum.Bunun neresi normal ki sabahtan aksama kadar genzimi burnunu hizlica cekiyorum. Doktorumda yapma o zaman diyor. Elimde degil ki burun bunu yapiyor. Bos burun sendromu olmaktan korkuyorum. Bu neyin nesi olabilir. Saygilarimla
Şeyma Hanım geçmiş olsun; ameliyat sonrası 1 ay hakikaten erken. Doktorunuzun tavsiyelerine bağlı kalmalısınız. Ama çok hastalık ve çok sebep var; herkesin yaklaşımı ve deneyimi de farklı. Mutlaka benim görüşümü isterseniz, ameliyat raporlarınız ve varsa filmlerinizi de yanınızda getirirseniz, endoskopik muayenenizi yaparak sizi değerlendiririm.
Merhaba hocam, beş yıl önce rinoplasti geçirdim. Bugüne kadar nefes almamı engelleyen bir sıkıntı olmadı fakat maske kullanmaya başladıktan hemen sonra sol burnumun tamamen tıkandığını hissetmemle beraber iki farklı doktor ve iki ayrı ilaç tedavisi gördüm. Bunlara ek olarak, bağırsak florasını iyileştirme yoluna girdim, fonksiyonel tıptan çok destek aldım. Sonuç olarak, 6 ay geçmesine rağmen herhangi bir iyileşme hissetmiyorum. Maske kullanımı ile konka büyümesi arasında doğrudan veya dolaylı bir ilişki olduğunu düşünebilir miyiz, yoksa tamamen bağımsız gelişen bir durum mudur? Çok teşekkürler.
Çağla Hanım geçmiş olsun; maske kullanımı burun tıkanıklığına yol açabiliyor; mevcut olanı da arttırabiliyor. Bu durum mukoza sağlığının etkilenmesi ile ilişkili. Ancak rinoplasti ile ilgili değişiklikler veya gözden kaçmış durumlar da olabilir. Bunları belirlememi ve sizi tedavi etmemi isterseniz, endoskopik muayenenizi yaparak ilk adımı atarım. Bu konuda https://www.milliyet.com.tr/pembenar/op-dr-atilla-sengor/rinoplasti-ameliyati-sonrasi-burun-tikanikligi-2911754 linkindeki yazım ve hazırladığım https://youtu.be/DLH05w-iOyI video ilginizi çekecektir.
Burun eti ameliyatı olmam gerekiyor kıkırdak alınmadan yapılması mümkün mü
Emel Hanım, burun eti ameliyatı genellike tek başına yapılabilir. Ama burun etlerinin arka, yani kuyruk bölümlerine ulaşmamızı engelleyen bir eğrilik varsa, buraya müdahale edebilmek için eğriliği düzeltmemiz gerekebiliyoç
Hocam merhaba iyi günler burnumda kemik aldırdım ve burın etlerimi yaktılar fakat hiç bir sonuç alamadım bu yüzden tekrar gittiğimde bir kez daha ameliyat dediler kabul etmedim burun etlerime kortizon iğnesi yapıldı 1 2 hafta sonra yine aynı bu sefer estetik önerdiler burun etlerin tamemen kesilip alınması ve burun şekillendirme gibi sizin tavsiyeniz nedir acaba çünkü estetik için sorduğumda daha önce ameliyat olduğum için kaburga dan kıkırdak alınıp öyle işlem yapılcakmış şimdiden çpk tşk ederim hayırlı günler...
Engin Bey merhaba. Daha önce ameliyat olmuşsunuz, fayda görmemişsiniz. Şu anda da bir revizyon ameliyatı öneriliyor; belli ki durum o kadar basit bir durum değil. Burun ameliyatından fayda görmemeniz, teşhiste bir eksiklik olabileceğini yani burun etlerinizin bir başka nedene bağlı büyümüş olduğunu düşündürür. Önce bunu belirlemek en doğrusu olur. Burun etleri burun işleyişinde önemli yapılardır; günüzmüzde bunların tamamen alınması tercih edilen bir uygulama değildir. Sonrasında "boş burun sendromu" gelişebilir. Diğer yandan, benim burun estetiği ve revizyonu ile ilgili operasyonlar yapmadığımı da bilmenizi isterim.
Hocam bugün lazer ile konka küçültme ameliyatı oldum. Şuan durum aynı gibi, acaba kaç gün sonra faydasını farkederiz.
Bülent Bey geçmiş olsun. Burun etlerinin büyüklüğü ve büyümesine sebep olan durumların beraber tedavi edilip edilmediği burada önemlidir. Ayrıca kullanılan lazerin tipi (Holmium Yag, Erbium, Diod, Neodmium; bunlardan hangisiyse) ve bunların hangi frekansta, hangi enerji düzeyinde kullanıldığı önemlidir. Bunun dışında, lazeri mukozayı koruyacak şekilde noktasal mı, şerit tarzı mı, yoksa konkanın bütününe mi uygulandığı önemlidir. Diğer bir olasılık, bazen lazer değil de, radyofrekans veya koter ile konka küçültme uygulamaları, "lazer" adı altında sunulmuş olabiliyor. Dolayısıyla bu çoklu bilinmeyen durumlar karşısında, iyileşme sürenizi kendi doktorunuz size söylemiş olmalıdır. Söylemediyse lütfen kendisine danışmalısınız.
Sevgili hocam ben yaklaşık 10 yıl önce burun ameliyatı oldumetlerim küçültüldü ve kıkırdaklar çikartıldi fakat 4 sene sonra burnum çöktü ve tekrar acil ameliyata aldılar beni 2 ci ameliyatımıda 6 yıl önce olmuş oldum fakat doktorum artik sorun yaşamayacağımı burun etlerimi lazerle yaktığini söyledi..3 yıl çok memnundum sonara hayatım zindana döndü okadar boşaltmışki burnumun içini kokulara karşı duyarlı olmaya başladım sonra bu olay büyüdü büyüdü önce kimyasallar sonra yemek kokularına bile dayanamaz oldum beynim uğulduyor ağzımın içi yara oluyor. O kadar hava alıyorki burnum genzim sogüktan yanıyor ..tekrar duźeltile bilirmiyim çok merak ediyorum
Melis Hanım geçmiş olsun; birden fazla ameliyat geçirmiş hastalarda endoskopik muayene yaptıktan sonra yorum yapılması doğru olur. Yalnız, tahminimce boş burun sendromundan şüpheleniyor olmalısınız. Ama bu durum olsaydı, son ameliyatınızın üzerinden 3 sene geçmeden çok daha önce belirtlileriniz olurdu, diye düşünürüm. Ama yazdığım gibi, bakalım, doğru yorumlayalım.
Tamponda sumuk olusması normal mi tamponu kendımız degişterebilir miyiz
Serkan Bey, tampon yabancı bir madde olduğu için, salgılarla vücut bunu dışarı atmaya çalışır. Ayrıca operasyonun sızıntıları da, hepsi birden tamponu kirletir. Ancak tamponun tipini, yerini, boyutlarını, ne kadar duracağını, bunların hepsini ancak kendi hekiminiz bilebilir.
Hocam ben 5 gün önce lazerle burun eti ameliyatı oldum. Fakat hala nefes problemim devam etmekte.Kömürleşmeye sebep olduğu için doktor en fazla 3 defa olabilirsin dedi. Ömrüm boyunca 3 defa mı olabilirim.
Necla Hanım, aslında lazerle yapılan uygulama vaporizasyondur; yani dokuyu buharlaştırır. Noktasal veya çizgisel uygulandığı için, konkayı koruyan prensiplere bağlı kalınarak uygulandığında, oluşan yara izi de noktasal veya çizgisel olur. Lazer uygulaması tek uygulama olarak planlanır; çünkü etkin bir yöntemdir. Ancak konka küçültmesi hangi yöntemle yapılırsa yapılsın, bunu büyüten nedeni de bulup tedavi etmek gerekir. Bu şekilde, hem sebep tedavi edildiğinde hem de konka lazerle küçültüldüğünde, tekrarlama olasılığını uzak görebiliriz. Ama ameliyat sonrası 5. gün henüz erken bir dönem; ödemler ve salgılar da tıkanıklığa yol açıyor olabilir. Bu dönemde kontrol ve pansumanları sürdürmeniz, doktorunuzun önerilerine bağlı kalmanız gerekiyor.